"Când este educată o femeie, este educată întreaga naţiune"

ASR Doña Teresa de Borbón Dos Sicilias i-a decernat în seara de joi, 27 octombrie 2011, Premiul Harambee 2001 lui Christiane Kadjo din Costa de Fildeş, în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Asociaţia Presei din Madrid, la care au mai participat ambasadoarea în Spania a Coastei de Fildeş, doamna Odette N'Guessan Yao Yao, şi a Africii de Sud, doamna Filile Sylvia Magubane.

Publicul numeros i-a mulţumit şi a aplaudat-o pe premiantă, care a dedicat premiul asociaţiei "Education et Developpement" (EDE), care promovează din 1990 drepturile femeilor din Coasta de Fildeş, prin intermediul instituţiilor de educaţie. O Christiane Kadjo foarte elegantă, cu un deux-pieces maxi şi un turban legat în stilul Coastei de Fildeş, a captivat auditoriul prin tonul său pozitiv şi conciliant, cu propuneri, fără reproşuri, fără paternalisme negative.

ASR Doña Teresa de Borbón Dos Sicilias îi înmânează premiul Christianei Kadjo

Efectul multiplicator al educaţiei

Intervenţiile lui Juan Luis Rodríguez Fraile, preşedinte al Harambee Spania, şi a ambasadoarei Coastei de Fildeş au subliniat importanţa educaţiei şi al efectului multiplicator al acestuia pentru construirea societăţii prin colaborare. După ce a evidenţiat spiritul Harambee, care subliniază implicarea africanilor ca protagonişti în propria dezvoltare, preşedintele a trecut în revistă activitatea EDE, "pas cu pas, cu propunerea unei identităţi creştine care se oferă în cheia efortului comun pentru abordarea provocărilor cu care se confruntă această tânără şi iubită ţară care este Coasta de Fildeş".

La rândul său, ambasadoarea din Coasta de Fildeş şi-a exprimat bucuria pentru "recunoaşterea unei femei africane", care în general este ignorată, rolul său cheie în dezvoltarea ţărilor fiind desconsiderat. "Sper ca acest premiu să impulsioneze activitatea lui Christiane Kadjo, exemplu pentru generaţiile viitoare în ceea ce priveşte aportul la dezvoltare cu valori morale şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a concetăţenilor noştri". Ambasadoarea i-a mulţumit, de asemenea, ASR Teresa de Borbón pentru "angajamentul" său şi pentru "atenţia plină de grijă acordată educaţiei tineretului".

Festivitatea a avut loc la Asociaţia Presei din Madrid. Au fost prezente ambasadoarea în Spania a Coastei de Fildeş, doamna Odette N'Guessan Yao Yao, şi a Africii de Sud, doamna Filile Sylvia Magubane.

Alteţa Sa Regală, care prezidează Comitetul de Onoare al Harambee, a subliniat "calitatea" persoanelor care impulsionează entităţi ca EDE, care "nu privesc în altă parte când societatea suferă", care contribuie la crearea unei "atmosfere sociale care doreşte să adune, să împartă cu alţii şi să aline". După părerea sa, premiata urmăreşte "să îi facă pe ceilalţi mai buni, în deplinătatea acestui sens", cu "o mare stăruinţă pentru a reuşi promovarea şi egalitatea femeii".

Participarea le un efort comun

în Spania a Coastei de Fildeş, doamna Odette N'Guessan Yao Yao

În intervenţia sa, într-o castiliană perfectă, Christiane Kadjo a reafirmat angajamentul EDE faţă de "reconstrucţia ţării, sprijinită prin educaţie la toate nivelurile". A arătat că obiectivul este "schimbarea şi îmbunătăţirea societăţii din Coasta de Fildeş pentru ca aceasta, la rândul ei, să influenţeze pozitiv lumea; şi toate acestea, plecând de la femeie".

După ce s-a referit la marile dificultăţi prin care a trecut şi trece ţara sa, a reafirmat angajamentul său de a contribui la "învingerea nedreptăţii, a violenţei şi a fanatismului, ca şi a suferinţei şi a durerii pe care le provoacă ignoranţa în atâtea fiinţe umane".

A reafirmat, de asemenea, angajamentul său social pentru "a înapoia ţării tale ceea ce ai primit" şi a amintit "efectul multiplicator" al educaţiei, pentru care a cerut ajutorul generos al madrilenilor. Kadjo s-a întors a doua zi în ţara sa, după o săptămână intensă pe care a petrecut-o în Europa, în care a expus proiectele EDE în numeroase foruri şi a primit ajutoare economice.

Ce cer cetăţenii din Coasta de Fildeş?

Kadjo a expus aceste aspiraţii pe care EDE încearcă să le transforme în realitate:

Publicul numeros i-a mulţumit şi a aplaudat-o pe premiantă, care a dedicat premiul asociaţiei 'Education et Developpement' (EDE), care promovează din 1990 drepturile femeii din Coasta de Fildeş, prin intermediul instituţiilor de educaţie

- instruirea necesară pentru a ieşi din ignoranţă;

- asistenţă sanitară pentru mărirea speranţei de viaţă şi pentru a da noi vieţi şi a servi ţara;

- accesul la locuri de muncă şi activităţi remunerate care să corespundă capacităţilor reale, pentru ieşirea din sărăcie;

-  recunoaşterea drepturilor şi un cadru juridic favorabil, care să le apere şi să le protejeze;

-  recunoaşterea rolului care le revine în societate.