Cardinali şi Episcopi despre canonizarea lui Josemaría

Prezentăm câteva declaraţii ale unor episcopi în legătură cu canonizare a fondatorului Opus Dei, rostite în jurul datei de 9 ianuarie 2002, ziua centenarului naşterii lui.

Cardinalul Joachim Meisner, Arhiepiscop de Köln

Catedrala din Köln, 19 ianuarie 2002

"Beatificările şi canonizările înseamnă o "deprivatizare" a persoanei care de-acum aparţine patrimoniului comun al Bisericii. Fericitul Josemaría este şi va fi totdeauna fondator al Opus Dei, dar el ne aparţine tuturor în Biserică. De aceea ne bucurăm împreună cu credincioşii membrii ai Opus Dei că în curând - trebuia să fie astfel - fericitul nostru să fie canonizat".

Cardinalul Norberto Rivera, Arhiepiscop Primat de Mexico

Bazilica Sfintei Fecioare de Guadalupe, 9 ianuarie 2002

"Această ştire atât de aşteptată a umplut de o deosebită bucurie lumea întreagă, dar mai ales pe noi mexicanii. Mă bucur, de asemenea, de coincidenţa deosebită care face ca Sfânta Maria de Guadalupe să-i reunească din nou pe Juan Diego şi pe Josemaría Escrivá, doi pelerini de la Tepeyac şi îndrăgostiţi de Fecioara de la Guadalupe. Ea i-a reunit pe drumul lor spre cinstea altarelor, pentru că ei au fost declaraţi venerabili în acelaşi timp, în 1990, când au fost recunoscute virtuţile lor eroice."

Mons. Serafim Ferreira da Silva, Arhiepiscop de Leiria-Fatima

Fatima, Capela apariţiilor, 12 ianuarie 2002

"Am cinstea de a prezida această celebrare în capela apariţiilor, în care fericitul Josemaría a venit de atâtea ori începând cu 1945. El este primul pelerin al acestui sanctuar care a fost beatificat; aşteptăm acum canonizarea lui în 2002. El a fost un om de o mare forţă interioară, şi această energie a obţinut-o datorită diferitelor vizite la sanctuarele mariane, ca cel de la Fatima sau de la Guadalupe, cerându-i Fecioarei - este ceea ce el a făcut aici - ca voinţa lui Dumnezeu să se împlinească mereu, prin Fiul veşnic al Tatălui, şi cu ajutorul Sfintei Fecioare şi al docilităţii noastre faţă de Duhul Sfânt."

Mons. Juan José Omella, Episcop de Barbastro-Monzón

Barbastro, oraşul natal al fericitului Josemaría, 9 ianuarie 2002

"El a trăit o viaţă înrădăcinată în Cristos, iubea cu pasiune şi bucurie Biserica şi a întemeiat Opus Dei. Mulţumim lui Dumnezeu pentru ceea ce Opus Dei a însemnat pentru Biserică şi pentru multe persoane, pe care i-a ajutat să-l cunoască şi să-l iubească pe Dumnezeu. Să-i cerem Domnului să ne dea harul de a-l vedea cât mai curând ridicat la cinstea altarelor, ca model de discipol al lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu."

Mons. Anthony O. Gbuji, Episcop de Enugu (Nigeria)

Enugu, 9 ianuarie 2002.

"Dezvoltarea Opus Dei este rodul credinţei, al iubirii şi al dăruirii totale de sine a fondatorului Opus Dei faţă de voinţa lui Dumnezeu. Fondatorul Opus Dei, urmând exemplul lui Cristos, şi-a dăruit viaţa pentru mântuirea oamenilor. De aceea el va fi primit în curând în rândul sfinţilor."

Cardinalul Camillo Ruini, Vicar Episcopal al Sfântului Părinte pentru Dieceza de Roma

Bazilica San Eugenio, Roma, 9 ianuarie 2002.

"Duc in altum!" În faţa acestei perspective, spiritul fericitului Josemaría este un punct fix de referinţă pentru a înainta în cel de-al treilea mileniul. Viaţa şi operele fericitului ne oferă o orientare precisă pentru a nu pierde din vedere prima şi fundamentala "prioritate pastorală" pe care a semnalat-o Papa pentru întreaga Biserică: sfinţenia."

Mons. Giuseppe Costanzo, Arhiepiscop de Siracuza

Biserica Sacro Cuore, Siracusa, 18 ianuarie 2002.

"Care este secretul rodniciei vieţii fericitului Josemaría? Înainte de toate, dăruirea sa totală pentru misiunea eclezială pe care Dumnezeu i-a încredinţat-o. Ceea ce el făcea, făcea bine. O dăruire fără rezerve. Josemaría a înţeles cu claritate această idee: munca este o slujire. O slujire adusă Regelui divin, fraţilor răscumpăraţi prin Sângele nepreţuit al lui Cristos. A sluji înseamnă a se dărui, a se consuma."