1. Care era situație economică a familiei Escrivá?

Familia avea o situație economică relativ prosperă, propriei clasei mijlocii din epocă, dar toate s-au schimbat în 1912

María de los Dolores Albás și José Escrivá, 1900

A fost o situație diferită în diferite perioade. În 1902, la nașterea Sfântului Josemaría, José Escrivá, tatăl sau, era coproprietar la „Juncosa y Escrivá”, o firmă de negustori de postavuri din Barbastro, o mică localitate din Aragón în nord-estul Spaniei.

Familia avea o situație economică relativ prosperă, propriei clasei mijlocii din epocă, dar toate s-au schimbat în 1912 din cauza falimentatului și a devenit foarte critică în 1915, atunci când afacerea a trebuit sa fie lichidată.

Începând din acel an, vreme de mai multe decenii, și mult timp după războiul civil, familia Escrivá a cunoscut dificultăți financiare serioase, agravate de decesul lui José Escrivá, survenit la Logroño, în 1924.

După moartea tatălui sau, tânărul Josemaría care încă nu fusese hirotonisit preot, a devenit capul familiei. În sarcina lui se aflau Dolores Albás, mama sa, Carmen, sora sa mai mare și un frate mai mic, Santiago, care n-avea decât cinci ani.

Această situație grea precum și precaritatea vieții de zi cu zi pe care cei din familia Escrivá încercau mereu s-o înfrunte cu demnitate, răzbate evident în scrierile tânărului fondator.

Bibliografie:

—IBARRA BENLLOCH, M., El primer año de vida de Josemaría Escrivá, în «Cuadernos del Centro de Documentación y Estudios Josemaría Escrivá de Balaguer», vol. VI (2002), Universitatea de Navarra, pp. 37-74.

—GARRIDO, M., Barbastro y el Beato Josemaría Escrivá, Primaria de Barbastro, Barbastro 1995. Mai ales: Cap. I: El Barbastro de comienzos de siglo și Cap. II: Apunte biográfico del beato Josemaría Escrivá y el Opus Dei.

—VÁZQUEZ DE PRADA, A., El Fundador del Opus Dei. Vida de Josemaría Escrivá de Balaguer, Vol. I: ¡Señor, que vea!, Rialp, Madrid 1997, Cap. I.