Colaboratorii Opus Dei

Cine sunt colaboratorii Opus Dei? Colaboratorii Opus Dei sunt aceia care, deşi nu sunt membrii Prelaturii, îi susţin apostolatele în diferite moduri.

Cine sunt colaboratorii Opus Dei?

Colaboratorii Opus Dei sunt aceia care, deşi nu sunt membrii Prelaturii, îi susţin apostolatele în diferite moduri. Pot să fie cooperatori ai lui Opus Dei, bărbaţi şi femei din toate rasele, religiile şi culturile, şi din cele mai variate profesii şi situaţii sociale.

În general colaboratori sunt rude, prieteni, colegi, vecini ai credincioşilor din Opus Dei, chiar şi persoane care primesc sau au primit vreun beneficiu spiritual de la apostolatul lui Opus Dei. Alţii cooperează fiindcă sunt conştienţi de munca de promovare umană şi socială care vine prin iniţiativele apostolice de care are grijă Prelatura.

Cum colaborează cu Opus Dei?

„Creştinul nu se poate mulţumi cu o muncă prin care să consimtă să câştige cât îi este suficient pentru a se susţine pe sine şi propria familie: măreţia inimii sale îl va îndemna să-şi suflece mânecile pentru a-i ajuta pe alţii, din motivul carităţii, dar şi din motivul dreptăţii”. Aceste motive de caritate şi de dreptate explică naşterea de centre educative, de asistenţă, culturale, etc. în cinci continente, promovate de credincioşii prelaturii lui Opus Dei şi de colaboratori, împreună cu multe alte persoane, catolice sau necatolice, cu care contribuie să vindece necesităţile ţării sale sau ambientul, fără discriminări de rasă, religie sau condiţie socială.

Un astfel de ajutor poate fi spiritual sau material, adică prin rugăciune – şi dacă o doresc – şi cu un aport material, care se poate specifica în pomeni, dăruirea timpului, prestări de servicii într-una din diferitele iniţiative apostolice ale Prelaturii.

Colaboratorii care se bucură de formarea oferită de prelatura Opus Dei, primesc un ajutor pentru a aprofunda propria viaţă spirituală şi pentru a da o mărturie – personală, fără a forma grupuri – coerentă cu vocaţia creştină.

Colaboratorii și Opus Dei

Colaboratorii prelaturii Opus Dei trag beneficii din rugăciunea zilnică a credincioşilor Opus Dei pentru toţi aceia care în diferite feluri ajută sau au ajutat Prelatura.

Sfântul Scaun a acordat unele indulgenţe, în anumite zile ale anului, cooperatorii pot să le obţină observând condiţiile stabilite de Biserică – spovada sacramentală unită cu convertirea inimii, împărtăşania şi rugăciune după intenţia Papei – şi ori de câte ori reînnoiesc, prin devoţiune, obligaţiile lor de colaboratori.

Chiar şi comunităţi religioase pot fi numite colaboratoare ale Opus Dei. Cooperarea acestor comunităţi – actualmente, mai multe sute – constă în rugăciunea zilnică pentru munca prelaturii.