Un ajutor pentru preoții diecezani

Societatea Sacerdotală a Sfintei Cruci le oferă asociaților și clericilor care participă la activități unele mijloace spirituale pentru a-și susține și a-și sprijini viața interioară, formarea doctrinală și pastorală și uniunea fraternă între preoți.

Ajutorul spiritual promovează virtuțile preoțești.

Opus Dei oferă credincioșilor formarea adecvată pentru a dezvolta – fiecare în ambientul propriu în Biserică și în lume – o activitate apostolică multiformă, promovând în jurul lor idealul chemării universale la sfințenie. Într-un mod asemănător, Societatea Sacerdotală a Sfintei Cruci le oferă asociaților și clericilor care participă la activități unele mijloace spirituale pentru a-și susține și a-și sprijini viața interioară, formarea doctrinală și pastorală și uniunea fraternă între preoți.

Tocmai acesta este scopul asociației: o muncă preoțească plină de înțelegere, de dragoste, de spirit de slujire față de Biserică și de fiecare dieceză în parte; un ajutor pentru preoții diecezani, de care Domnul a vrut ca Opus Dei să aibă o grijă specială.

Acest ajutor spiritual promovează virtuțile preoțești, ca și caritatea pastorală, care este dăruire de sine și zel pentru suflete (cfr. Decr. Presbyterorum Ordinis, nr. 14-17; Sf. Ioan Paul al II-lea, Ex. ap. Pastores dabo vobis, nr. 15, 20-24), evlavia, știința, interesul pentru apostolatele diecezane, dragostea și respectul față de Odinariul locului (episcopul diecezan și cei echivalaţi), preocuparea pentru vocații și pentru seminar. În mod deosebit, însuflețește practica unei fraternități profunde cu ceilalți preoți, care duce la promovarea în mod activ a maximei unități cu întregul cler diocezan.

Sfântul Josemaría a căutat, și prin predicile lui, să trezească în toți creștinii responsabilitatea de a colabora la mărirea numărului persoanelor cu vocație sacerdotală. Zelul pentru a suscita vocațiile revine întregului popor al lui Dumnezeu, și mai ales, episcopilor și preoților. Deci, acest aspect important se află pe primul loc în formarea asociațiilor Societății Sacerdotale a Sfintei Cruci, ținând cont de indicațiile Ordinariilor diecezani (episcopii diecezani și cei echivalaţi). În primul rând este rugăciune: „Rugați, deci, pe Domnul secerișului să trimită lucrători la secerișul lui” (Mt 9,38).