„Întoarcerea în Ithaca”, crezând din nou la 50 de ani

„Întoarcerea în Ithaca” este un reportaj multimedia care reunește șase povești ale unor persoane mature, în jur de 50 de ani, care, după mult timp fără practică religioasă, au revenit la Biserică. Filmul documentar evidențiază comparația cu Ithaca, ca simbol al locului de origine și al întoarcerii acasă a unui convertit.

„Itaca, o insulă din Marea Ionică, este simbolul călătoriei spre casă, întoarcerea lui Ulise povestită de Homer în Odiseea”, a explicat Maria Villarino, de The Map Comunicación, și coordonatoarea proiectului, disponibil pe site-ul Opus Dei.

Reportajul multimedia „Întoarcera în Ithaca” include cuvintele Papei Francisc, când spune că „Dumnezeu este un Tată care mă iubește și așteaptă întoarcerea mea” și include mărturiile lui Rosa, África, José, Ángel, María și Manuel, care își povestesc călătoriile în legătură cu credința lor și momentele-cheie ale întoarcerii lor la Biserică.

Viața lui Angel, acum reabilitat și cu un loc de muncă, a fost plină de dificultăți. Foto: Monica de Solís.

Îndepărtare, nostalgie, inflexiune și întoarcere

Patru videoclipuri cu poveștile protagoniștilor descriu etapele convertirii lor. Aceste videoclipuri au fost reunite într-un documentar de 32 de minute.

Printre alte experiențe, Rosa explică faptul că „făceam totul ca să mă conformez, să arăt bine, mă simțeam obligată”, iar acum văd că „Dumnezeu mă măsoară prin ceea ce iubesc, nu prin ceea ce greșesc; știu că dacă cad am o plasă și nu se întâmplă nimic”. Rosa spune că „am deschis perdelele vieții mele și a intrat lumina soarelui”.

Rosa este protagonista uneia dintre poveștile din "Întoarcerea în Itaca".

Africa își amintește că a petrecut 20 de ani spunându-i nu lui Dumnezeu, iar acum „văd că dacă trăiești față în față cu El, viața este total diferită, se întoarce la 180 de grade”. José este artist și spune că „ura mea a cedat treptat și s-a transformat în indiferență, acum văd că procesul meu interior este un miracol”.

Viața lui Ángel, acum reabilitat și cu un loc de muncă, a fost plină de dificultăți: „M-am refugiat în droguri, fără să știu că mă duceam direct în iad”, în timp ce María a încetat să se mai roage „pentru că nimic din ceea ce am cerut nu s-a îndeplinit”. La rândul său, Manuel, de profesie medic, credea că Biserica este pernicioasă și că este imposibil să se împace credința și știința. „Acum, spune el, mă identific cu fiul risipitor, nimeni nu mi-a reproșat niciodată nimic”, conchide el.

Povești foarte intense de convertire

Deși mulți oameni se declară astăzi agnostici, alții se întorc la Biserică după mulți ani. Dintr-o dată, ceva se schimbă în viața lor. Acestea sunt povești foarte intense, bazate pe experiențe puternice sau pe evenimente mai obișnuite, dar care marchează un punct de cotitură în viața lor.

Reportajul multimedia este completat cu povestea fiecăruia dintre personaje: Rosa, Africa, José, Ángel, María și Manuel. În secțiunea "Copiii din Itaca" am dorit să includem experiențele lor în format audio, deoarece este un mod foarte intim de a spune o poveste. De asemenea, înregistrările audio în limba spaniolă au fost grupate pe canalul SoundCloud.