Creativitatea carității

Acest videoclip prezintă inițiative pe care catolici din diferite locuri le-au inițiat în țările lor pentru a ușura anumite nevoi din mediul lor. Multe dintre aceste eforturi sunt promovate de membrii Opus Dei și de prietenii lor.

Texte pentru reflecție:

- „Săracii – spunea un prieten al nostru– sunt cea mai bună carte a mea de spiritualitate şi principalul motiv al rugăciunilor mele. Săracii mă dor, şi Cristos mă doare prin ei. Şi, pentru că mă doare, înțeleg că Îl iubesc şi că îi iubesc.

Sfântul Josemaría, Brazdă, nr. 827.

- Punctele 27 și 31.2 din scrisoarea pastorală a Mons. Fernando Ocáriz din 14 februarie 2017:

27. La mijloacele de formare de la Sfântul Rafael şi Sfântul Gabriel este bine să favorizăm exersarea lucrărilor de milostenie spirituale şi corporale, urmând învăţăturile constante ale Bisericii, experienţa Sfântului Josemaría, precum şi exemplul şi cuvintele Papei Francisc. Activităţile şi iniţiativele personale împreună cu solidaritatea, ajutorul pentru cei aflaţi în nevoie şi responsabilitatea socială nu sunt ceva conjunctural şi nici marginal, ci ceea ce se întâlneşte la baza Evangheliei. A aprofunda doctrina socială a Bisericii, de exemplu prin intermediul cursurilor şi a conferinţelor, va ajuta în special în contexte de mare inegalitate socială.

31.2 Pe lângă aceste priorităţi, aş dori să subliniez urgenţa care ne revine tuturor de a ne mări inima – să-i cerem Domnului să ne dea o inimă pe măsura sa – pentru ca să intre în ea toate nevoile, durerile, suferinţele bărbaţilor şi ale femeilor timpului nostru, în special ale celor mai slabi. În lumea actuală, sărăcia îşi arată mai multe feţe diferite: bolnavi şi bătrâni care sunt trataţi cu indiferenţă, singurătatea pe care o suportă multe persoane abandonate, drama refugiaţilor, mizeria în care trăieşte cea mai mare parte a omenirii, ca o consecinţă a multor nedreptăţi care strigătoare la Cer. Nimic din aceasta nu ne poate rămâne indiferent. Ştiu că toate fiicele mele şi toţi fiii mei vor putea să pună în mişcare „imaginaţia milosteniei” [32], pentru a aduce balsamul blândeţii lui Dumnezeu către toţi fraţii noştri care au nevoie: Săracii – spunea acel prieten al nostru – sunt cea mai bună carte spirituală a mea şi motivul principal pentru rugăciunile mele. Mă dor aceştia, iar Cristos mă doare împreună cu ei. Şi, pentru că mă doare, înţeleg că îl iubesc şi că îi iubesc [33].

- Articol al prelatului Opus Dei, Mons. Fernando Ocáriz, în ziarul La Vanguardia.

- Seria „Just Start” 

„Just Start: Modalități de a-i ajuta pe ceilalți” este titlul unei serii de 11 videoclipuri care încearcă să ajute la aprofundarea importanței faptelor de milostenie prin prezentarea mărturiilor a peste 100 de persoane din 12 țări.

Seria, realizată în Anul Jubiliar al Milostivirii, își propune să contribuie la îndeplinirea unei dorințe a Papei Francisc: ca creștinii să contemple mila lui Dumnezeu și să o îmbrățișeze ca mod de viață.