Monseniorul Ocáriz: „Ernesto Cofiño a fost un ferment care a transformat treptat mediul în care a trăit”

Cuvintele prelatului la aflarea deciziei Papei Francisc cu privire la decretul de virtuți eroice al guatemalezului Ernesto Cofiño.

Palabras del Prelado al conocer la decisión del Papa Francisco sobre el decreto de virtudes heroicas del guatemalteco Ernesto Cofiño.

Doresc să vă împărtășesc bucuria mea pentru decizia Papei Francisc de a autoriza Dicasterului pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul privind virtuțile eroice ale lui Ernesto Cofiño.

Ernesto a răspuns harului lui Dumnezeu și vocației pe care a primit-o trăind virtuțile creștine în familia sa, în profesia sa de medic, în slujirea generoasă față de cei mai nevoiași: bolnavii, săracii, orfanii. Împreună cu soția sa Clemencia, și-a transformat casa – binecuvântată cu darul a cinci copii – într-un cămin luminos și vesel, care a fost un exemplu pentru cei care l-au cunoscut.

Vă invit să îi mulțumiți Domnului, pentru că acest pas în itinerarul cauzei de beatificare a acestui frate al nostru supranumerar este o nouă chemare la a răspândi cu mâinile pline carisma sfințeniei și a apostolatului în împlinirea îndatoririlor obișnuite: familiale, profesionale și sociale.

Fidel vocației sale de supranumerar al Opus Dei, Ernesto a acționat în societatea guatemaleză ca un ferment, transformând treptat mediul în care trăia. Așa cum amintea Sfântul Josemaría, referindu-se tocmai la supranumerari, viața sa de creștin consecvent a contribuit la umplerea „tuturor activităților din lume cu un conținut supranatural, care, răspândindu-se, va contribui în mod eficient la rezolvarea marilor probleme ale omenirii” (Scrisoarea 29, nr. 10).

Să-i mulțumim Domnului și Sfintei Fecioare pentru această veste fericită și să-i mulțumim și Sfântului Părinte pentru că a dorit să ia această decizie.

Cu toată afecțiunea vă binecuvântează

Părintele vostru

Fernando Ocáriz

Roma, 14 decembrie 2023